چکیده مقالات همايش‌ها ـ سایر موضوعات HTLV-1

ارائه مشاوره به مادر باردار HTLV مثبت؛ مقایسه دستورالعمل کشوری ژاپن و رویکرد ایرانی

محمد سعید ساسان

اولین همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت‌های منتقله از خون، 2 تا 4 آبان 1397، مشهد، ایران

در این مقاله به مقایسه دستورالعمل کشوری ژاپن  و راهکار وزارت بهداشت ایران برای مواجهه با HTLV در دوران بارداری و شیردهی می پردازیم. دستورالعمل کشوری وزارت بهداشت ژاپن در سال 2011 صادر شده است، در حالیکه تا کنون راهنمای خاصی از سوی وزارت بهداشت ایران دراین مورد ارایه نشده و تنها توصیه موجود، نامه ای است که در پاسخ به سوال معاونت بهداشتی دانشگاه مشهد، ارایه شیر خشک رایگان به شیرخوران مادران HTLV مثبت را مجاز اعلام کرده است. غربالگری همگانی دوران بارداری: در ژاپن با وجود اینکه HTLV فقط محدود به مناطق خاصی از کشور می باشد، توصیه وزارت بهداشت ژاپن غربالگری به روش سرولوژیک برای تمام زنان باردار ژاپنی می باشد. درحالیکه در کشور ما حتی در مناطق هیپراندمیک هم، غربالگری همگانی توصیه نشده است. تغذیه با شیر مادر: وزارت بهداشت ژاپن به ترتیب سه راهکار تجویز شیرخشک از بدو تولد، انجماد شیر مادر برای 12ساعت و ذوب مجدد آن و تجویز شیرمادر برای 3 ماه را به مادران HTLV مثبت توصیه می‌کند و در یک مطالعه بیش از 60 درصد مادران ژاپنی، راهکار شیردادن تا 3 ماه را انتخاب کرده‌اند، درحالیکه در کشور ما، تنها توصیه وزارت بهداشت، منع شیردهی توسط مادر HTLV مثبت است.

ارتباط گروهھای خونی ABO و Rh با عفونت HTLV-1

محتوای آکاردئون

بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد کادر پرستاری و مامایی بیمارستان‌های شهر مشهد در موردHTLV-1 سال 1386

محتوای آکاردئون

بررسی استیگما به HTLV-1 در دانشجویان، پرستاران و پرسنل بهداشتی شهر بیرجند

آرش ضیائی، مسعود ضیائی، فرشید عابدی، علیرضا خوبان، محبوبه سلجوقی، ارغوان اصغری، علیرضا امیرآبادی‌زاده، سمیرا الهامی­راد

اولین همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت‌های منتقله از خون، 2 تا 4 آبان 1397، مشهد، ایران

زمینه: استیگما (ننگ اجتماعی)، در بیماران مبتلا به HTLV-1 ممكن است مشكلات بیشتری از خود بیماری برای افراد مبتلا به آن  ایجاد كند که موجب بروز  عوارض متعددی برای آنها و سیستم درمانی­شان می­گردد. لذا این مطالعه با هدف بررسی استیگما به HTLV-1 در دانشجویان، پرستاران و پرسنل بهداشتی شهر بیرجند انجام گردید.

مواد و روش­ها: این مطالعه­ی توصیفی- تحلیلی، به­صورت مقطعی در سال 1397 بر روی 155نفر پزشک، پرستار، کارمند و دانشجو در شهر بیرجند به روش تصادفی ساده انجام گردید. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح توصیفی و استنباطی (آنالیز واریانس و آزمون تعقیبی توکی) با نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام گردید.

یافته­‌ها: در این مطالعه 155 نفر با میانگین سنی 42/4±58/27 سال (حداقل 20 و حداکثر 41 سال) بودند. 99 نفر (9/63%) خانم، 104 نفر (1/67%) مجرد و 110نفر (9/70%) دانشجو بودند. میانگین نمره­ی آگاهی در پزشکان، پرستاران، کارمندان و دانشجویان به ترتیب برابر با 09/4±44/28، 64/7±76/27، 64/5±75/27 و 37/5±94/27 بود. میانگین نمره­ی استیگما در پزشکان، پرستاران، کارمندان و دانشجویان به ترتیب برابر با 65/14±92/108، 47/13±58/106، 28/12±53/113 و 98/10±24/110 بود. نتایج آزمون نشان داد که میانگین نمره­ی استیگما در کارمندان به­طور معناداری بیشتر از نمره­ی پزشکان، پرستاران و دانشجویان می­باشد (p<0.05).

نتیجه­‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که استیگما بهHTLV-1  در کارمندان، بیشتر از پزشکان، دانشجویان و پرستاران می­باشد که می­تواند به علت آگاهی و اطلاعات کم جامعه نسبت به این بیماری باشد.

کلمات کلیدی: استیگما، HTLV-1، دانشجویان، پرستاران، پرسنل بهداشتی

بررسی فراوانی گروھھای خونی فرعی در افراد آلوده به ویروس HTLV-1

محتوای آکاردئون

بررسی میزان آگاھی دانشجویان علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی مشھد در مورد HTLV-1 در سال 1390

محمدرضا هدایتی مقدم، يگانه يوز باشى‌زاد، ترانه هنرپرور، نيلوفر نصرآبادى، احمد عظيمى، محسن خاموشى كهدویی، ميثم حبیبى، محسن تدين

هفتمین همایش بروهشى سالیانه دانشجویان دانشگاه‌هاى علوم پزشكى شرق كشور، 25 تا 27 آبان ماه 1397، مشهد، ایران

فصلنامه علمى پژوهشى نوید نو، دوره 15، شماره ٥٣، بایبز ١٣٩٠

مقدمه: با توجه به نقش داشتن اطلاعات صحیح در مورد HTLV-I در کنترل اين عفونت و نيز بومى بودن اين ويروس در استان، به نظر مى‌رسد دادن آموزش‌هاى لازم به دانشجويان علوم پزشكى در مورد HTLV-I مورد نياز باشد. هدف اين مطالعه تعيين ميزان آگاهى دانشجويان علوم پزشكى دانشگاه آزاد اسلامى مشهد در مورد HTLV-I بود.

روش بررسى: در اين مطالعه توصيفى ـ مقطعى داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌اى حاوى سوالات دموگرافيك و آگاهى از عفونت HTLV-I، از دانشجويان پزشكی، پرستاری و مامایى دانشكاه آزاد اسلامی مشهد جمع آوری شد. به هر پاسخ صحيح 1 نمره داده شد و به پاسخ هاى غلط، نمى‌دانم و موارد بی‌پاسخ نمره‌اى تعلق نگرفت. با توجه به اينكه ٣۶ سوال آگاهى وجود داشت. دامنه نمره از صفر تا حداكثر 36 قابل انتظار بود. براى برآورد ميزان آگاهی درصد پاسخ های صحيح محاسبه گردید.

نتايج: در اين مطالعه تعداد 302 نفر از ٧٣4 دانشجوى دوره‌هاى كارآموزى وكارورزى پزشكى و پيراپزشكى دانشگاه پرسشنامه تحقيق را تكميل نمودند. دامنه سنى پاسخ دهندگان ١٩ تا 34 سال با ميانگين ٢±٥/٢٣ بود و 4/٧٨ درصد آنان را بانوان تشكيل مى‌دادند.٣/66% دانشجویان رشته پزشكى، ٥/٢١% پرستارى و ١/١٢% مامايى بودند. ميانگين ميزان آگاهى دانشجويان ٩/١٩±46٣/6٣ ودامنه آن ٧/٩١-0درصد بود. اين مقدار در آقايان و بانوان يكسان بود (به ترتيب ٣/٢١±٣/٩٥ و٩/١٩±6٣ درصد، 416/0 =p). از طرف ديگر ميانگين ميزان آگاهى دانشجویان پزشكى كمى بيش از دانشجويان پيراپزشكى بود (به ترتيب ١/١٨±٣/66 و 4/٢٢±٨/٥٧ درصد، 001/0 =p). ميزان پاسخ صحيح در مورد احتمال بروز بيمارى‌هاى ناشى از عفونت در افراد آلوده به ويروس ٩/١٨% و در مورد ميزان افزايش ريسك انتقال عفونت به دنبال تغذيه باشير مادر تنها ٩/١٩% بود.

نتيجهگیری: افزايش سطح آگاهى این افراد كه طبق نتايج این مطالعه بیشتر از كلاس‌های درسى کسب شده است، مفيد و لازم خواهد بود.

واژه‌هاى كليدى: HTLV-I، آگاهي، دانشجو

پیشگیری و مشاوره عفونت HTLV-1

محمد رضا هدایتی مقدم

اولین همایش ملی مدیریت و کنترل عفونت‌های منتقله از خون، 2 تا 4 آبان 1397، مشهد، ایران

عفونت HTLV-1 از طریق اشتراک خونی، از مادر به نوزاد و تماس جنسی منتقل می‌گردد. خوشبختانه این ویروس از طریق ارتباطات معمول اجتماعی و خانوادگی قابل انتقال به دیگران نیست. احتمال تبدیل سرمی بدنبال تزریق خون آلوده، 60-40% است. فراورده‌های پلاسما خطر کمتری برای انتقال ویروس دارد و انتقال از طریق محصولات خونی كه بیش از 14 روز ذخیره شده‌اند بسیار ناچیز می‌باشد. انتقال عفونت از مادر به کودک عمدتا از طریق شیردهی طولانی‌مدت رخ می‌دهد و میزان آن به‌طور متوسط 25% گزارش شده اما خطر انتقال در كودكانی كه با شیر مادر تغذیه نمی‌شوند كمتر از 5 درصد است. خطر انتقال ویروس عفونت از مردان مبتلا به زنان بسیار بیشتر از خطر انتقال آن از زنان به مردان است (60% در مقابل 1%). شاید به همین دلیل است كه عفونت با ویروس HTLV-1 در خانم‌ها تا دو برابر بیشتر از آقایان گزارش شده است. پیامدهای بالینی ناشی از این عفونت به دو دسته اختلالات التهابی و نئوپلاستیک تقسیم ‌می‌گردد. میلوپاتی و فلج سفت گرمسیری مرتبط با ویروس (HAM/TSP) یک بیماری مزمن التهابی و دژنراتیو عصبی هست که در کمتر از 1% افراد HTLV-1 مثبت و با میانه زمانی 3/3 سال بروز می‌کند. این بیماری بیشتر حاصل عفونت دیررس مثلا به‌دنبال اشتراک خونی در بزرگسالان می‌باشد. لوکمی/ لنفوم سلول T بزرگسالان (ATL) مهمترین پیامد نئوپلاستیک مرتبط HTLV-1 است که در مناطق اندمیک و جاهایی که عفونت دوران کودکی شایع هست، در 4-2% افراد دارای ویروس بروز می‌کند اما  ابتلا به آن متعاقب انتقال ویروس از طریق تزریق خون بسیار نادر است. بیشترین میزان بروز ATL در سنین 60-40 سالگی رخ می‌دهد. غربالگری اهداكنندگان خون از نظر HTLV در مناطق اندمیک به‌طور روتین انجام می‌شود. در ایران از سال 1374 كلیه خون‌های اهدایی در استان‌های خراسان از نظر این ویروس غربالگری می‌شوند و در سال‌های اخیر چند استان دیگر به این فهرست اضافه شده است. اقدامات مربوط به کاهش انتقال عفونت از مادر به فرزند شامل غربالگری مادران باردار، عدم تغذیه با شیر مادر یا کاهش مدت شیردهی به 3 تا 6 ماه و یا منجمد کردن شیر و سپس گرم کردن آن می‌باشد. برای پیشگیری از انتقال جنسی ویروس، استفاده از کاندوم توصیه می‌گردد. آموزش و حمایت از افراد HTLV مثبت باید صورت گیرد و اطلاعات صحیح براساس سطح تحصیلات افراد ارائه شود. این افراد باید بدانند: HTLV-1 یک عفونت با توزیع خوشه‌ای در جهان و ایران است. HTLV و HIV دو گونه کاملا متفاوتی محسوب می‌شوند و در واقع HTLV هیچگاه باعث بروز ایدز نمی‌شود. HTLV-1 باعث بروز یک عفونت مادام‌العمر می‌گردد اما درصد بروز پیامدهای بالینی ناشی از آن کمتر از 5% می‌باشد. بررسی‌های دوره‌ای توسط پزشکان مجرب و آگاه شامل معاینه فیزیکی و شمارش کامل خون توصیه می‌گردد. راه‌های انتقال ویروس مشخص و محدود است و لذا راه‌های پیشگیری از انتقال آن هم مشخص و بسیار ساده است.

تاریخچه کشف اولین رتروویروس انسانی (HTLV-1)

رضا فرید حسینی

کنگره بین‌المللی آسم، آلرژی و ایمونولوژی، آبان 1389، مشهد، ایران

ویروس (HTLV-1) اولین رتروویروس انسانی است که در سال 1979 در آمریکا در آزمایشگاه دکتر Gallo توسط Bernard Poiesz کشف شد. ژاپنی ها موفق به جداسازی P24 HTLV-1 و P19 و آنزیم Reverse Transcriptase از بیماران مبتلا به ATL شدند. همزمان موارد مشابهی از ATL و علائم بالینی برخی از لوسمی ها که کاملاً متفاوت از سایر لوسمی ها بود در شهر مشهد دیده شد که دکتر فرید و دکتر شیردل و دکتر تابعی از شیراز روی این بیماران مطالعه بیشتری نمودند و مواردی از این نوع لوسمی را گزارش نمودند. ولی گسترش ویروس HTLV-1 در خراسان و مخصوصاً در مشهد نیاز به مطالعه و تحقیق جغرافیایی و مولکولی بیشتری دارد. در قرن سیزدهم و پنجمین بین سال های 1292 تا 1502 میلادی ایران مخصوصاً خراسان توسط مغول ها اداره می شده است و بر این باورند که برده های آفریقایی توسط مغول ها به نیشابور آورده شده است. بنابراین اولین فرضیه گسترش ویروس HTLV-1 از آفریقا به ایران از طریق تجارت برده بوده چون از نظر ﻣﻨﺸﺄ شناسی (فایلوژنی) ویروس HTLV-1 ایران شبیه HTLV-1 آفریقای مرکزی می باشد (طبق مطالعه دکتر Gessian). فرضیه دوم، گسترش ویروس HTLV-1 در مشهد توسط رفت و آمدهای زیادی که زائرین به این شهر دارند ممکن است اتفاق افتاده باشد. فرضیه سوم، گسترش این ویروس از طریق یهودیان مشهدی بوده است. گزارشات زیادی درباره شیوع ویروس HTLV-1 در بین یهودیان مشهدی که به اسرائیل مهاجرت نموده اند منتشر شده است. و اما تاریخچه یهودیان مشهد، بر پایه روایت های شفاهی  و باورهای تاریخی در میان یهودیان مشهد ورود آنها به مشهد و سکونتشان  در این شهر به دوره نادرشاه افشار برمی گردد.. بین سال های 1376 تا 1747 میلادی نادرشاه به پیروی از سیاست جابجایی جمعیت ها و اقوام ساکن در قلمرو حکومت خود گروه های جند هزار نفره را از نقاط مختلف ایران به منطقه حراسان کوچ می‌داد و در آنجا ساکن می کرد. به حکم او بود که شماری بزرگ از کردهای کردستان، از ایل نشینان آذربایجان در قوچان و مشهد اقامت گزیدند. با مطالعه‌ای که نگارنده روی فایلوژنتیک ویروس HTLV-1 (ﻣﻨﺸﺄ شناسی ویروس) انجام داده ام، ویروس HTLV-1 خراسان ﻣﻨﺸﺄ هندی دارد و شاید اولین ویروس های HTLV-1 توسط تجار یهودی از هندوستان به مشهد آورده شده است.

تست‌های تشخیصی برای شناسایی HTLV-I

هوشنگ رفعت پناه

کنگره بین‌المللی آسم، آلرژی و ایمونولوژی، آبان 1389، مشهد، ایران

آزمایش افراد برای اهداف تشخیصی سه کاربرد مهم دارد: 1. برای مشخص نمودن عفونت واقعی در بیماری که علائم منطبق با عفونت HTLV-I دارد. 2. پیگیری و نظارت برای یافتن نشانه ای از عفونت در افرادی که در معرض HTLV-I یا HTLV-II قرار دارند. 3. آزمایش داوطلبان اهداء خون به منظور جلوگیری از انتقال HTLV-I و HTLV-II از طریق انتقال خون. متداول ترین روش برای غربالگری عفونت متکی بر شناسایی آنتی بادی ها در سرم یا پلاسما می باشد. اما چنین روش هایی تنها قادرند که در معرض قرار گرفتن به ویروس در گذشته را شناسایی نمایند. شناسایی مستقیم ویروس در مایعات بدن با شناسایی آنتی ژن ها و اسیدهای نوکلئیک ویروسی با استفاده از روش های تشخیص مولکولی صورت می گیرد. روش آنزیم ایمنواسی (EIA)، روش آگلوتیناسیون ذره ای (PA) و روش ایمنوفلورسانس (IFA) به عنوان روش های غربالگری مورد استفاده قرار می گیرند و وسترن بلات (WB)، ایمنوفلورسانس و روش رادیوایمنوپرسی پیتاسیون (RIPA) و واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) به عنوان تست های ﺘﺄییدی برای HTLV-I به کار برده می شوند. روش آنزیم ایمنواسی آزمایش ساده و حساس می باشد که معمولاً در این روش لیزات خالص شده سلول های آلوده به HTLV-I به کار برده می شود تا بتوان آنتی بادی های علیه پروتئین های ویروس HTLV-I و HTLV-II را مورد سنجش قرار داد. چنانچه نتیجه تست در مرحله اول مثبت باشد آزمایش باید مجدداً تکرار شود. تمام نمونه هایی که برای بار دوم مثبت گردیده اند باید با روش های دیگر مانند وسترن بلات، ایمنوفلورسانس و یا رادیوایمنوپرسی پتیاسیون ﺘﺄیید گردند. تمام نمونه های مثبت تکرار شده با الایزا نیاز به تست ﺘﺄییدی دارند تا حضور آنتی بادی های اختصاصی HTLV-II را ﺘﺄیید نمایند. روش وسترن بلات به عنوان یک روش انتخابی برای ﺘﺄیید عفونت ویروسی می باشد. مزایای اصلی این تست نسبت به تشخیص سرولوژیک، جدا کردن و شناسایی آنتی بادی های HTLV-I در افراد می باشد که به طور طبیعی مخلوطی از آنتی بادیی است که معادل وزن ملکولی آنتی ژن های HTLV-I می باشند. چندین تکنیک شامل هیبریدایزسیون ساترن بلات PCR برای شناسایی پروویروس HTLV-I در سلول های آلوده به کار گرفته شده اند. این روش ها به عنوان روش های تاییدی عفونت امروزه کاربرد زیادی دارند.

تعیین نقطه برش بھینه برای آزمون الایزا در تشخیص عفونت HTLV-1

محتوای آکاردئون

راه‌اندازی روش ‏‎PCR‎‏ جهت تشخيص ويروس ‏‎HTLV-1‎‏ در دهندگان خون (مشهد) و مقايسه آن با روشهای سرولوژی

محتوای آکاردئون

طراحی مدل تشخیصی HTLV1 با استفاده از شمارش كامل سلول‌های خونی

معصومه سرباز، اميد پورنيک، ليلا قاليچى، خليل كيميافر، امير رضا رضوى

اولين كنگره كاربرد فناورى اطلاعات در سلامت، 27 مهر 1390، ساری، ایران

جكيده: عفونت با ويروس HTLV-I كه در بعضى از نقاط ايران به صورت اندميك ديده مى‌شود در اكثر موارد بدون علامت بوده و در عده كمى از بيماران به أنواع بدخيمى‌ها وبيمارى‌هاى مصبى منتهى مى‌شود. طراحى مدلى براى غربالگرى افراد بوژزه در مناطق اندميك می‌تواند به كشف زود هنگام موارد ابتلا و كاهش بار بيمارى متجر شود. براى اين كار نتايج ٥٩٩ آزمايش شمارش كامل سلول‌هاى خونى افراد سالم، افراد مبتلا به انواع لوكمى و 1-HTLV مورد بررسى قرار گرفت. مدل‌سازى با استقاده از متد CHAID انجام شد. مدل نهايى بر اساس متفيرهاى تعداد گلبول‌هاى سفيد، تعداد پلاكتها و درصد ائوزينوفيل به صحت ٩١٪ دست يافت. با اجراى اين مدل بر روى نتايج CBC افراد بدون علامت يا بيماران متفرقه در مناطق اندميك كشور مى‌توان افراد ناقل احتمالى را كشف و براى آزمايش‌هاى تكميلى معرفی كرد. با توجه به احتمال بروز عوارض متعدد در افراد مبتلا، كشف اين موارد مى‌تواند به كاهش بار بيمارى و ارتقاى سطح سلامت اقراد يه ويژه در مناطق اندميك منجر شود.

واژه‌هاى كليدى: HTLV-I، داده كاوى، CHAID، درخت تصميم (Decision Tree)

عفونت HTLV-I در کودکان: گزارش مورد

محتوای آکاردئون

نقش شير مادر در انتقال ويروس ‏‎HTLV-1‎‏

رضا فرید حسینی، جواد غفاری، عبدالعلی خوارزمی، جواد پریزاده

دومین جشنواره علمیتحقیقاتی كودكان سرور، آبان 1383، مشهد، ایران

مقدمه: HTLV-1 اولین رتروویروس انسانی است که سبب لوسمی و لفنوم سلول T بالغین (ATLL) و نوعی سندرم نورولوژیک موسوم به پاراپازری اسپاتیک تروپیکال و میلوپاتی توام با HTLV-1 (HAM/TSP) شناخته شده است. حدود 20-15 میلیون فرد آلوده به ویروس HTLV-1 در دنیا وجود دارند، که منطقه خراسان یکی از نقاط آندومیک در دنیا می باشد. یکی از راههای انتقال ویروس تغذیه با شیر مادر می باشد.

متد و روش: برای تعیین وجود پروویروس HTLV-1 در شیر مادران ناقل HTLV 1 از میان 6507 مراجعه کننده زن به مرکز انتقال خون مشهد با سنین بین 40-17 سال شهرستان مشهد 110 زن دارای تست سرمی مثبت HTLV-1 بودند و از بین این افراد فقط 3 نفر در دوران شیر دهی قرار داشتند که از شیر این سه نفر نمونه گرفته شد و برای انجام آزمایش به آمریکا فرستاده شد و با ورش PCR بررسی انجام شد.

نتایج: شیوع HTLV-1 در بین زنان 40-17 ساله مشهدی حدود 38/1% بوده است. در هر 3 نفر نمونه ارسالی به آمریکا توانستند پروویروس HTLV-1 را جدا کنند. لذا انتقال ویروس از طریق شیر مادر برای ما صد در صد ثابت شده است. در میان زنان HTLV-1 با مثبت، بیشترین توزیع سنی در رده 40-26 ساله و کمترین آن بین 20-17 سال بوده است.

نتیجه‌گیری: در پیشگیری از انتقال ویروس خصوصاً از راه تغذیه با شیر مادر و یا بهسازی شیر از ویروس باید اقدامی اساسی صورت گیرد. لزوم به غربالگری زنان در سنین باروری از طریق سرم احساس می شود و در موارد مثبت با خودداری از شیر دهی در جهت پیشگیری عفونت HTLV-1 اقدام گردد و بهتر است خانم های ناقل HTLV-1 مدت شیردهی به نوازد از 3 ماه بیشتر نباشد.

ویروس لنفوسیت T انسانی (HTLV1) در حاملگی و شیردھی

محتوای آکاردئون

Development of a real-time RT-PCR TaqMan assay for measurement of CXCR-1 and CXCR2 in HAM/TSP subjects

این كلمه مخفف عبارت «Human T cell lymphotropic virus» به‌معنای «ویروس انسانی لنفوتروپیك سلول تی» است. این نامگذاری به این دلیل انجام شده است كه این ویروس سلول‌های لنفوسیت نوع تی انسان را آلوده می‌كند.

Establishment of human T-cell line infected with HTLV-1 from adult T-cell leukemia patients in Khorasan-IRAN province

محتوای آکاردئون

Study on incidence Rate of Hepatitis B infection (HBV) in 100 Hemodialysis Patients during One Year

محتوای آکاردئون