مقالات- پیامدهای هماتولوژی HTLV-1
تابعی سید ضیاالدین، صفایی اكبر
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بهار 1387؛ دوره 15، شماره 1 (پیاپی 34): صفحات 16-5
از اوایل قرن اخیر گزارش شده است که رتروویروسها از عوامل ایجاد تومور در پرندگانند اما در سال 1980 میلادی Poiesz و همکاران برای اولین بار ارتباط بین رتروویروسها و لوکمی را در انسان گزارش کردند و آن را تحت عنوان ویروس انسانی از نوع لنفوتروپیک T نوع 1 (Human T Lymphotopic Virus type یا HTLV1) نامیدند. در طی 27 سال گذشته اپیدمیولوژی HTLV1 کامل شده اما هنوز معمای شیوع بالا در برخی از مناطق ژاپن و عدم شیوع بالا در مناطق مجاور آن مانند کره، چین و روسیه شرقی و همچنین وجود یک منطقه با شیوع بالا در ایران حل نشده است. این ویروس عامل دو بیماری مشخص لوکمی لنفومای بالغین از نوع سلول (Adult T- cell Leukemia/ Lymphoma و یا ATL) و پاراپارزی اسپاستیک تروپیکال و میلوپاتی همراه با HTLV1) HTLV1 Associated Myelopathy/ Tropical Spastic Paraparesis) میباشد. این ویروس در حال حاضر گسترش جهانی دارد اما در برخی مناطق بهصورت اندمیک یافت میشود. راه انتقال این ویروس از طریق تماس جنسی، تغذیه با شیر مادر، تزریق فرآوردههای آلوده و ورود سوزن آلوده به بدن میباشد. اولین بار در ایران تابعی و همکاران دو بیمار خراسانی مبتلا به لوکمی – لنفومای بالغین از نوع سلول T را که هیپرکلسمیک داشتند را در سال 1986 میلادی گزارش کردند؛ سپس فرید و تابعی 13 بیمار مبتلا به این بیماری را مجددا از خراسان گزارش نمودند؛ در مطالعات بعدی مشخص شد که خراسان یکی از مناطق اندمیک برای HTLV1 میباشد. در این مقاله، درباره اپیدمیولوژی، بیولوژی ویروس، راههای انتقال ویروس، بیماریهای ناشی از آن و نحوه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری و HTLV1 در ایران بحث میشود.
فرید حسینی رضا، امیریان محمد هادی، طبرستانی مجتبی، ضیایی مسعود، برادران حسن
مجله دانشكده پزشكی مشهد، زمستان 1374؛ دوره 38، شماره 50: صفحات 8-3
مقدمه: ویروس HTLV-1 مشتق از کلمات (Human T-cell Lymphotropic Virus –Type I) بوده و از دسته رتروویروسهای انکوژن است که در جنوب ژاپن، منطقه کاراییب، مناطقی از آفریقا و شمال شرقی ایران آندمیک میباشد و باعث لوسمی سلول های T بالغین میشود.
روشها: در راستای اقدامات انجام شده قبلی در زمینه بررسی اپیدمیولوژی این ویروس در منطقه خراسان و تشخیص وجود آندمی حدود3/2% در این منطقه بر آن شدیم که شیوع این ویروس را در بیماران مبتلا به لوسمی و لنفوم که از این مناطق به مراکز درمانی مراجعه میکنند بررسی کنیم. به این منظور از کلیه افراد مبتلا به لوسمی و لنفوم که به مراکز درمانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه میکردند، بعد از تشخیص بیماریشان توسط پونکسیون و بیوپسی مغز و استخوان نمونهگیری انجام شد . سپس نمونهها از نظر آنتیبادی ضد HTLV-1 روش ELISA با دو کیت مختلف مورد آزمایش قرار گرفتند.
نتایج: نمونهگیری از 200 بیمار انجام شد که مجموعا تعداد 29 نفر (5/14%) از نظر آنتیبادی HTLV-1 مثبت بوده اند که 21 نفر (72%) از افراد سرم مثبت مذکر و 8 نفر (28%) مونث بودند. از نظر سن بیماران در محدوده سنی 5/1 تا 73 سال بودهاند. همچنین با استفاده از گروه شاهد تست χ2 انجام شد و در سطح معنیدار 99% فرضیه H0 رد شد. انواع بیماریهای بررسی شده و موارد مثبت آنها عبارتند از : از 80 مورد (40%) ALL هشت مورد (10%)، از 43 مورد (5/21%) AML هشت مورد (6/18%)، از 21 مورد (5/10%) CLL سه مورد (2/14%)، از 18 مورد (9%) MM یک مورد (5/5%)، از 13 مورد (5/6%) NHL یک مورد، از 11 مورد (5/5%) HL یک مورد (9%)، از سه مورد (5/1%) HCL یک مورد (33/0%)، از سه مورد (5/1%) AA یک مورد (33/0%)، از سه مورد (5/1%) CML هیچ یک از بیماران، از سه مورد (5/1%) MF هر سه مورد (100%) و از دو مورد (1%)ATL هر دو بیمار سرم مثبت بودند.
نتیجه: از این بررسی میتوان نتیجه گرفت که در پیشگیری از انتشار این ویروس خصوصا در رابطه با ترانسفوزیون باید اقدامات جدیتری صورت گیرد و پیشگیری لازم به منظور جلوگیری از آلوده شدن نوزادان توسط شیر مادران آلوده به ویروس انجام شود. همچنین نحوه برخورد با بیماران مشکوک به آلودگی HTLV-1 بررسی گردد.
شیردل عباس، فریدحسینی رضا، جباری آزاد فرحزاد، احمدی فریدون، زیبدی شرما
مجله دانشكده پزشكی مشهد، پاییز 1384؛ دوره 48، شماره 89: صفحات 276-271
مقدمه: در سرتاسر جهان 20-15 میلیون نفر آلوده به ویروس HTLV-1 وجود دارند. ویروس HTLV-1 اولین رتروویروسی است که به عنوان اتیولوژی بدخیمی در انسان به نام ATLL (لوسی /لنفوم سلول T بالغین) اثبات شده است. مهمترین سلول هدف ویروس HTLV-1 سلولهای T CD+4 هستند. به نظر میرسد این ویروس از طریق بروز پروتئینهای تنظیمی بهویژه Tax سبب تغییر خصوصیات سلول میزبان و ایجاد ATLL میشود. شمال شرقی خراسان با آلودگی 2.3% به HTLV-1 در سال 1985 عنوان منطقه آندمیک جدید معرفی شد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تظاهرات کلینیکی، علائم آزمایشگاهی بیماران مبتلا به ATLL در ایران است که با سایر مناطق آندمیک مانند ژاپن، جامائیکا، مقایسه شده است.
روش کار: این مطالعه توصیفی از سالهای 1380-1374 در 30 بیمار با تشخیص ATLL در بیمارستانهای آموزشی مشهد قائم (عج) و امام رضا (ع) بستری بودند انجام شده است. معیارهای ورود به مطالعه وجود علائم بالینی، علائم آزمایشگاهی ATLL، حضور آنتیبادی ضد HTLV-1، بافتشناسی مثبت به لحاظ بدخیمی منطبق با سلول T و حداقل 5 امتیاز از معیارهای لوین بوده است علائم بالینی بیماران، نتایج آزمایشات زمان بستری شامل BMA، بیوپسی غده لنفاوی یا پوست مشخصات فردی، اطلاعات حاصله با استفاده از آمار توصیفی و نرم افزار Spss و جداول توزیع فراوانی پرازش شده است.
نتایج: از 20 بیمار مورد مطالعه 17 نفر مونث و 13 نفر مذکر بودند (نسبت مذکر به مونث 1:1.1) میانگین سنی 47 سال بود (22 تا 71 سال) اکثریت موارد فرم حاد (53.3%) و سپس نوع لنفوم (26.7%) و با سیر بطئی (10%) بودند. شایعترین تابلوی مراجعه بیماران تظاهرات پوستی در (63%) تب و کاهش وزن در (40%) مشکلات گوارشی در (37%) علائم تنفسی (26%) ناخوشی (20%) درد استخوان (10%) بود. مهمترین یافتههای بالینی لنفادنوپاتی در 67% ضایعات پوستی در 63% بزرگی کبد در 23% و شایعترین نمای تظاهر پوستی راش ماکولوپاپولر و ندولر بود. آنالیز ایمونوفنوتایپینگ که در 13 بیمار انجام شده مشخصه فنوتیپ سلولهای T یاور فعال را داشت. متوسط زمان بقا در نوع حاد 6±2.3 ماه و در نوع لنفوما 8.5±4.9 ماه بوده و بهطور مشخص از انواع مزمن و سیر بطنی کوتاهتر بود (P<0.05).
نتیجهگیری: در مجموع مقایسه الگوی توزیع اشکال مختلف ATLL، متوسط امید به زندگی در ایران در مقایسه با سایر مناطق آندمیک نظیر ژاپن، جامائیکا شباهت نزدیک به آمار کشور جامائیکا داشته البته تظاهرات پوستی در این بیماران شایعتر و هیپرکلسمی و ضایعات لیتیک استخوان شیوع کمتری دارد.
کلیدواژگان: عفونت HTLV-1، سرطان ATLL، رتروویروسها، نئوپلاسم سلول T
پزشكپور فخرالزمان، یزدانپناه محمد جواد، شیردل عباس
فصلنامه بیماریهای پوست، 1385؛ دوره 9، شماره 3: صفحات 232-227
زمینه و هدف: لوسمی/لنفوم سلول T بزرگسالان (Adult T cell lymphoma/leukemia (ATLL نوعی بدخیمی مهاجم است که ممکن است در فرد آلوده Human T lymphotropic Virus1) HTLV1) رخ میدهد. HTLV1 با فراوانی 2.3% در خراسان آندمیک است. چون امکان دارد تظاهرهای اختصاصی پوستی لنفوم در گروه قابل توجهی از بیماران رخ دهد لذا به بررسی آن در بین بیماران ATLL در بیمارستان قائم (عج) مشهد پرداخته شد.
روش اجرا: در این مطالعه متکی بر دادههای موجود، نشانههای دموگرافیک و بالینی 23 بیمار مبتلا به ATLL با انفیلترای سلولهای آتیپیک در ضایعه پوستی تایید شده وسیله آسیبشناسی که از سال 1374 الی 1383 در بخش خون یا پوست بیمارستان قائم (عج) شهر مشهد ثبت شده بود استخراج و مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: 11 بیمار مذکر و 12 بیمار مونث بودند. سن متوسط بیماران 14.1± 48.17 سال و محل تولد آنها در بیش از 85% موارد، نواحی شمالی استان خراسان بود. شایعترین ضایعه پوستی اختصاصی، راش ماکولوپاپولر در 11 بیمار (47.8%) و ضایعههای پاپولر در4 بیمار(17.4%) بود. سایر ضایعهها شامل پلاک، شبیه ایکتیوز، اریترودرمی، تومور و ضایعههای ندولر بود. در بیشتر بیماران (56.5%) ضایعههای پوستی ژنرالیزه بود.
نتیجهگیری: شایعترین نوع ضایعه پوستی در ATLL، راش ماکولوپاپولر بهخصوص با انتشار ژنرالیزه بود. سایر انواع ضایعههای پوستی اختصاصی به ترتیب فراوانی شامل پاپول، پلاک، شبیه ایکتیوز، ندول، تومور و اریترودرمی بود.
ارجمندی فریبا
مجله دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (پژوهش در علوم پزشكی)، تابستان 1380؛ دوره 6، شماره 2: صفحات 148-147
در سال 1980 ویروس لنفوتروپیک انسانی سلول T، عامل اتیولوژیک لوسمی، لنفوم سلول T بالغین و فلج گرمسیری شناخته شد. این بدخیمی لنفوپرولیفراتیو در مناطقی مثل ژاپن، جزایر کارائیب، جنوب آمریکا، آفریقا و استان خراسان اندمیک است HTLV-1 با رشد کلونال لنفوسیتهای CD4 همراه با تجمع مونوکلونال پروویروس HTLV-1 در سلولهای توموری مشخص میشود. این ویروس عمدتا از طریق انتقال خون و مایعات بدن (تماس جنسی و شیر مادر) منتقل میشود. طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت وقتی شیوع HTLV-1 در جمعیتی بیش از 6 درصد باشد غربالگری خونهای اهدا شده ضرورت می یابد….
Human T lymphotropic virus type I (HTLV-1) was introduced in 1980. It is suggested that HTLV-1 may have the etiologic role in adult T-cell leukemia (ATL) and spastic paralysis.This lymphoproliferative malignancy occurs in the high endemic areas for HTLV-1 (Such as Japan, Caribbean, South America, parts of Africa and Iran). The retrovirus is transmitted mainly by blood transfusion and body fluid (E.g. sexual contact, breast feeding). Methods: This study was performed in fars province (Shiraz). Blood samples of 100 leukemia/lymphoma patients, 200 thalassemic patients and 500 blood donors (As control) were examined by ELISA method for detection of HTLV-1 infection. Results: Antibody to HTLV-1 was not detected in any case of leukemia/lymphoma. Among the thalassemic patients with more than 10 times history of blood transfusion, six (3%) patients had antibody to HTLV-1 and 7 patients were suspected to positive antibody. Discussion: The prevalence of HTLV-1 in Shiraz is low and the screening test is not necessary.
فریدحسینی رضا، پیش نماز راضیه
مجله دانشکده پزشکی مشهد، تابستان 1381؛ دوره 45، شماره 76: صفحات 140-129
ویروس لنفوتروپ انسانی نوع HTLV1) I) اولین رتروویروس شناخته شده در انسان است كه در سرتاسر جهان وجود دارد. مهمترین مشخصه اپیدمیولوژی عفونت، وجود مناطقی با آندمیسیتی بالا در جزایر جنوب غربی ژاپن، كارائیب، جنوب و مناطق بین حارهای آفریقا، ایران و ملانزی قرار دارد. ویروس به سه روش منتقل میشود: تغذیه با شیر مادر، تماس جنسی با فرد آلوده (بیشتر مرد به زن) و دریافت خون آلوده. حدود 15 تا 20 میلیون فرد آلوده به ویروس در سرتاسر جهان وجود دارند. 2-10 درصد این افراد در طی زندگی خود ممكن است مبتلا به بیماریهای همراه عفونت HTLV1 از قبیل لوسمی سلول T بالغین، میلوپاتی، یووئیت و غیره شوند. در دو دهه اخیر HTLV1، مركز توجه تحقیقات بیشماری بوده است. در این مقاله به مرور تازهترین دستاوردهای علمی پیرامون ویروس HTLV1 و بیماریهای وابسته پرداخته شده است.
ملكی داوود، حجازی ساسان، كرمیار محمد
مجله پزشكی دانشگاه علوم پزشكی ارومیه، پاییز 1387؛ دوره 19، شماره 3: صفحات 274-271
لوسمی/لنفوم سلول- T بالغین (ATLL) بیماری لنفوپرلیفراتیو ناشی از ویروس HTLV-1، كه عامل اتیولوژیك پاراپارزی اسپاستیك منطقهای نیز است، میباشد (1،2،3). این بیماری در تمام نقاط دنیا گزارش شده و در بعضی مناطق بهصورت اندمیك میباشد، مانند ژاپن، آفریقا و خراسان ایران (4-1). و هدف ما گزارش دو مورد از این بیماری در استان آذربایجان غربی است تا توجه به این بیماری و ویروس درمنطقه را بیشتر جلب نماید.
در این مقاله دو بیمار معرفی میشود، یك نفر مرد و یك نفر زن، بهترتیب 45 و 53 ساله با علایم بالینی، آزمایشگاهی و مرفولوژی سلولی ویژه ATLL كه سرم هر دو نسبت به آنتی بادی ضد ویروس HTLV-1 مثبت بودند، تشخیص، و هر دو بیمار تحت شیمی درمانی قرار گرفته و بعد از 9 ماه فوت نمودند.
براساس یافتههای فوق ویروس HTLV-1 در منطقه آذربایجان غربی نیز وجود دارد. با توجه به اینكه بیماری ناشی از این ویروس درمانی ندارد. بهترین راه شناسایی افراد آلوده برای پیشگیری از انتقال به دیگران است.
کلیدواژگان: ویروس ATLL ،HTLV، اندومیك
عموئیان سكینه، طیبی میبدی ناصر، فرزادنیا مهدی، امیدوار تهرانی دینا
مجله علمی دانشگاه علوم پزشكی بیرجند، 1384؛ دوره 12، شماره 23-22: صفحات 102-97
T-Cell Leukemia Virus Type 1) HTLV-1) اولین رتروویروس شناخته شده انسانی و جزو خانواده انكوویروسها است. ویژگی مهم این ویروس محدودیت شیوع جغرافیایی آن است و شمال خراسان یكی از مناطق آندمیك آلودگی به این ویروس میباشد (%3-2.3). (ATLL ) لوسمی/ لنفوم سلول T بالغین یك پرولیفراسیون بدخیم لنفوسیتهای CD4+ T فعال شده میباشد و فقط در بیمارانی كه در مناطق آندمیك از نظر رتروویروس HTLV-1 زندگی میكنند، دیده میشود. با توجه به شیوع نادر ATLL در افراد آلوده (%4-2) و نیز درگیری نادرتر كبد در جریان آن و اشتباه تشخیصی آن با سایر بیماریهای درگیركننده كبد، یك مورد درگیری كبد در جریان ATLL گزارش میشود. در این مقاله یك مورد نادر ابتلای كبد در جریان ATLL در آقایی 55 ساله با HTLV-1 مثبت گزارش میگردد كه با شكایت احساس پری شكم، تب و بیاشتهایی مراجعه كرده بود. در اولتراسونوگرافی كانونهای متعدد هیپواكو در كبد همراه آسیت مشاهده گردید. در بررسی میكروسكوپی، نمونه بیوپسی از توده كبدی انفیلتراسیون سلولهای لنفوییدی درشت پلیمورف در داخل سینوزوییدها دیده شد. در ایمونوهیستوشیمی به عمل آمده به روش ایمنوپراكسیداز (CD45 RO ) نشانگر لنفوسیت (T مثبت و CD20 ) نشانگر لنفوسیت B منفی بود. در PCR انجام شده، ژن های Tax و Env مربوط به HTLV-1 در سلولهای توموری بافت كبد مشاهده گردید.
کلیدواژگان: لنفوم، HTLV1 ،ATLL ،Liver
شیردل عباس، سلیمانی صالح آبادی محمد، یزدانپناه محمد جواد، پزشك پور فخرالزمان، كلانتری محمود رضا
فصلنامه بیماریهای پوست، تابستان 1381؛ دوره 5، شماره 4 (پیاپی 20): صفحات 43-39
گرانتوم منتشر نرمولیپیدمیك بیماری نادری است كه اغلب بصورت تظاهر پارانئوپلازیك همراه با گاموپاتیها و یا اختلالات خونی دیده میشود. در این گزارش مرد 44 سالهای معرفی میگردد كه با شكایات بروز پاپولهای اریتماتو روی دستها و بدنبال آن لكههای وسیع زرد رنگ در نواحی مختلف بدن مراجعه نموده است. با توجه به فرمول شمارش خون و گستره خون محیطی و مثبت بودن پادتن ضد (HTLV1)؛ Human T Cell Leukemia Virus type I تشخیص Adult T-cell Lymphoma/Leukemia برای وی مطرح گردید كه با نمونهبرداری از لكهای زرد رنگ نیز موید گزانتوم منتشر بود.
کلیدواژگان: گزانتوم منتشر، لوكمی، لنفوم، HTLV
ارجمندی فریبا، شهریاری مهدی، صادقی حسن آبادی علی
مجله دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، زمستان 1381؛ دوره 10، شماره 4: صفحات 28-25
در سال 1980 ویروس لنفوتروپیك انسانی سلول T، عامل اتیولوژیك لوسمی، لنفوم سلول T بالغین (ATL) و فلج گرمسیری شناخته شد. این بدخیمی لنفوپرولیفراتیو در مناطقی مثل ژاپن، جزایر كارائیب، جنوب آمریكا، آفریقا و استان خراسان اندمیك است. HTLV-I با رشد كلونال لنفوسیتهای CD4 همراه با تجمع مونوكلونال پرو ویروس HTLV-I در سلولهای توموری مشخص میشود. این رترو ویروس بطور عمده از طریق انتقال خون و مایعات بدن (تماس جنسی و شیر مادر) منتقل میشود. در این پژوهش از نمونه خون 100 بیمار مبتلا به لوسمی و لنفوم غیرهوچكین، 200 بیمار تالاسمی و 500 اهداكنندهی خون، آزمایش ELISA جهت تعیین آلودگی به HTLV-I انجام و معلوم گردید كه هیچیك از بیماران لوسمی یا لنفوم، دارای آنتیبادی ضد HTLV-I نبودند. از بین بیماران تالاسمی كه همگی بیش از ده بار تزریق خون داشته اند، 6 نفر (3 %) دارای آنتیبادی ضد HTLV-I بودند و 7 نفر (5/3 %) مشكوك گزارش شدند كه نشان دهندهی اهمیت انتقال ویروس از طریق خون میباشد. در میان 500 اهدا كنندهی خون فقط یك نفر (2/0 %) دارای آنتیبادی ضد HTLV-I بود. طبق این مطالعه میزان شیوع HTLV-I در شیراز پایین بوده و نیازی به تست غربالگری خونهای اهدا شده دیده نمیشود.
کلیدواژگان: لوسمی، لنفوم غیر هوچكین، تالاسمی، اهدای خون، HTLV -1
این كلمه مخفف عبارت «Human T cell lymphotropic virus» بهمعنای «ویروس انسانی لنفوتروپیك سلول تی» است. این نامگذاری به این دلیل انجام شده است كه این ویروس سلولهای لنفوسیت نوع تی انسان را آلوده میكند.
ویروس یك ارگانیسم زنده بسیار ریز است كه مشاهده آن فقط با كمك میكروسكوپهای بسیار پیشرفته با بزرگنمایی چندهزار برابر امكان پذیر است. ویروسها سوخت و ساز درونی مستقل ندارند و برای زنده ماندن نیازمند ورود به بدن یك موجود زنده دیگر هستند. ویروسها وارد سلولهای میزبان خود شده و با كمك گرفتن از سوخت و ساز آن سلولها تكثیر میشوند و پس از آزاد شدن از داخل یک سلول به یك سلول دیگر وارد میگردند تا مجددا شروع به تكثیر نمایند و به این ترتیب عفونت ویروسی در داخل بدن میزبان گسترش پیدا میكند.
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون
محتوای آکاردئون